ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – 25 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2023 – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν η ΝΔ να συγκεντρώνει τόσο υψηλά ποσοστά, ενώ διάφορες ευρω-στατιστιστικές δείχνουν ότι το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι διόλου ικανοποιημένο από την λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ότι το 77% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πολιτικά κόμματα δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των απλών πολιτών, ενώ το 80% είναι δυσαρεστημένο για τον τρόπο καταπολέμησης της διαφθοράς. Ότι το 76% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι αναφορικά με την διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ότι το 85% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Φυσικά, εκτός από τις στατιστικές του ευρωβαρόμετρου, οποιοσδήποτε τις αμφισβητεί, δεν έχει παρά να βγει μια βόλτα στις λαϊκές και να συζητήσεις με τους απλούς πολίτες.

Το 59% των Ελλήνων θεωρούν ως πρωταρχική προτεραιότητα την δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ το 56% την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επανεκλογή της ΝΔ (το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) θα προωθήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), θα υποχωρήσει στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Πιστεύω ότι η αμερικανοποίηση της οικονομικής μας ζωής (δηλαδή την ιδιωτικοποίηση όλων των παραγωγικών μονάδων και των υπηρεσιών) θα αντιμετωπίσει τεράστια κοινωνικά εμπόδια και προβλήματα. Η Ελλάδα δεν είναι Αμερική. Η Αμερική έχει όλες εκείνες τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους που μπορούν να στηρίξουν αυτό το είδος ελεύθερης οικονομίας. Πιστεύω ότι μια τέτοια μετάβαση δεν θα ήταν βιώσιμη βραχυπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα γιατί οι περισσότεροι Έλληνες θα έχαναν και χρήματα και προνόμια. Εξάλλου τέτοιες μεταβάσεις δεν γίνονται απότομα από τη μια μέρα στην άλλη αλλά μέσα από φάσεις και διαδικασίες στην χρονική διάρκεια των οποίων εξελίσσεται η πάλη μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής συνιστώσας της ελληνικής κοινωνίας.

 Αναρωτιέμαι με τον όρο προοδευτικός (προοδευτικός ψηφοφόρος, προοδευτικό κέντρο). Τα τρία μεγάλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι είναι προοδευτικά κόμματα και επομένως ως στόχο έχουν να μας οδηγήσουν μακριά από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οι ηγεσίες τους είναι έτοιμες να τα βάλουν με το πελατειακό κράτος και τον λαϊκισμό. Δηλαδή, να επιδιώξουν την αξιοκρατία και την ειλικρίνεια. Προοδευτικό είναι να στηρίξεις τον ορθό λόγο και το επιχείρημα απέναντι στη δοξασία και το σύνθημα. Προοδευτικό είναι να ανοίξεις τους θεσμούς σου ξεφεύγοντας από τα κλειστά συστήματα όπου η κομματοκρατία, ο συντεχνιασμός και η οικογενειοκρατία κυριαρχούν. Δυστυχώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποτύχει παταγωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτά τα δύο κόμματα δεν διαθέτουν ούτε ηγέτες, ούτε εθνική στρατηγική για την επίτευξη αυτών των στόχων. Οι σημερινοί ηγέτες των τριών μεγάλων κομμάτων απέδειξαν ότι δεν μπορούν να τα βάλουν ούτε με το βαθύ κράτος, ούτε με εκείνες τις δυνάμεις που επιβουλεύονται την εθνική μας ακεραιότητα.  

 Ο αντίλογος μου με τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι ότι στερούνται ετοιμοπόλεμα και φτασμένα στελέχη. Οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε καν δουλέψει στην ζωή τους ή έχουν δήθεν δουλέψει για τα μάτια του κόσμου. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις. Επίσης και τα τρία κόμματα έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν μπέσα. Οι προγραμματικές τους δηλώσεις σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών παικτών δείχνει ότι το όλο παιχνίδι είναι το καθήκον προς το κόμμα και την προσωπική τους αναβάθμιση. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται οι ίδιοι πολιτικοί οι οποίοι συντέλεσαν στο να οδηγηθεί η Ελλάδα στην πόλωση, τον διαμελισμό και την καταστροφή. Έχουμε πολιτικούς που βρίσκονται στην πολιτική σκηνή επί χρόνια και όμως είναι ανίκανοι να ενεργοποιήσουν εντός τριμήνου από την εκλογή τους,  τα αντανακλαστικά τους σε συνδυασμό με τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού ώστε να παρέμβουν και να επιτύχουν την επίλυση των προβλημάτων του τομέα που τους έχει ανατεθεί. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους υπουργούς υγείας της ΝΔ της τετραετίας 2019-2023, Βασίλης Κικίλιας και Αθανάσιος Πλεύρης. Ως κυβέρνηση η ΝΔ είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για τις ελλείψεις του ΕΣΥ στο τμήμα της Άμεσης Βοήθειας και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου των Εργαζομένων χρειάζονται περίπου 1,200 διασώστες με τον αντίστοιχο εξοπλισμό για τον πλήρη εξοπλισμό της χώρας. Στη Αττική μόνο υπάρχουν 40-50 οχήματα του ΕΚΑΒ που λόγω βλάβης βρίσκονται σε ακινησία τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία ενίσχυση σε προσωπικό και την προμήθεια σε οχήματα είχε γίνει το 2004 επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Κω, με χιλιάδες τουρίστες, είδαμε μια γυναίκα τουρίστρια να αφήνει την ζωή της στην καρότσα ενός αγροτικού καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Δεν μπορεί οι Έλληνες να πληρώνουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία τους στην ΕΕ, και να μην υπάρχει ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 Το σημερινό παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα είναι η χρησιμοποίηση του μηχανισμού του δανεισμού και του εισπρακτικού μοντέλου (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, αντικειμενικές αξίες, ποινές και χαράτσια).  Αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε δεν θα υπάρξει καμία ανατροπή για να αποκτήσουμε οικονομική ευμάρεια. Ήδη η εκτόξευση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θυμίζει εποχές μνημονίων. Δηλαδή οι Έλληνες καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες που εισάγονται από το εξωτερικό, και επομένως συνδέονται με τις δανειακές ανάγκες της χώρας που καλύπτονται από το εξωτερικό. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο μας εμφανίζεται ως εξωτερικό χρέος της Ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια. Επομένως αν δεν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τότε δεν θα υπάρξη καμιά θετική ανατροπή στα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας οφείλονται στα διαρθρωτικά προβλήματα και στερεότυπα, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, και σε εξωγενείς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση.

 Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι όνειρο θερινής νυκτός για τους εξής λόγους: (1) Η πολιτική μας σταθερότητα δεν είναι ούτε συμπαγής, ούτε σταθερή. Οι αδυναμίες μας ως οικονομία και ισχυρός γεωπολιτικός παράγων στην ΝΑ Μεσόγειο μας αφαιρούν πόντους ελκυστικής αγοράς για επενδύσεις. (2) Η απονομή Δικαιοσύνης είναι χρονοβόρα και με ερωτηματικά. (3) Τα Ελληνικά δημογραφικά στοιχεία είναι πολύ χαμηλά, επομένως δεν υπάρχουν προοπτικές μεγέθυνσης της αγοράς μας. (4) Η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλή. (5) Η ανταγωνιστικότητα τεχνογνωσίας του εργατικού δυναμικού είναι πολύ χαμηλό. (6) Η ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα υπολείπεται από τις υπόλοιπες κοινωνίες στην ΕΕ. (7) Η Ελληνική οικονομία είναι αδύναμη λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών προοπτικών της και των διαρθρωτικών της προβλημάτων. (8) Οι Ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα όπως: τα κόκκινα δάνεια, τις χαμηλές αποταμιεύσεις, τον χαμηλό μέσο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αποτύχει να χρηματοδοτήσουν μέσω επενδύσεων επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ώστε η χώρα να αποκτήσει διατηρήσιμη ανάπτυξη και ευρωστία που θα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις. Σήμερα ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε παρακμή και πολλές τράπεζες κλείνουν πολλά από τα υποκαταστήματα τους.        

 

Άραγε φτάνει ο βασικός μισθός ενός εργαζομένου για να καλύψει τις βασικές ανάγκες τροφίμων σε συνθήκες ακρίβειας; Με βάση τις πληθωριστικές τάσεις και τις αυξήσεις του τιμάριθμου σε βασικά αγαθά (τρόφιμα και ενέργεια), η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα (750 ευρώ) κυμαίνεται από 20% έως 40% σύμφωνα με μια μελέτη του ΓΣΕΕ. Ενώ στο εισοδηματικό κλιμάκιο από 751 έως 1,100 ευρώ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης κυμαίνεται από 10% έως 15%. Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές στην απώλεια αγοραστικής δύναμης αποκαλύπτουν με εμφατικό τρόπο την άνισο επιβάρυνση που υφίστανται τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Ενδεικτικές είναι και οι καταναλωτικές παράμετροι του οικονομικού κλίματος στην χώρα μας. Οι πολίτες αναβάλουν τις εργασίες συντήρησης και επισκευής των σπιτιών τους, μειώνουν τις αγορές τους σε είδη τροφίμων, χρησιμοποιούν τις όποιες αποταμιεύσεις τους για την επιβίωση τους και την συντήρηση των πρώτων αναγκών τους, και όσοι είναι τυχεροί αυξάνουν τον κύκλο των εργασιών τους προκειμένου να αυξήσουν το εισοδημα τους. Η οριζόντια επιβολή μεγαλύτερων έμμεσων φόρων από την ΝΔ (πιστεύω ότι ίδιο θα συνέβαινε κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ) για την αύξηση των φορολογικών της εσόδων είναι άδικη και αντίθετη με την πολιτική που ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, υψηλοί άμεσοι φόροι και χαμηλοί έμμεσοι φόροι.    

 Επιμένω ότι οι όλες οι μεταπολεμικές Ελληνικές κυβερνήσεις (όλες ανεξαιρέτως) έχουν αποδειχθεί όχι μόνον ανίκανες αλλά ταυτόχρονα έχουν βάλει την Ελλάδα και τους πολίτες της να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές τους πολιτικές σχετικά με τις ενεργειακές και οικονομικές επιπτώσεις της περιβαλλοντολογικής προστασίας και της πράσινης ενέργειας που μας επιβάλλουν τα διάφορα διευθυντήρια. Η αλήθεια για την πράσινη ενέργεια είναι η εξής. Τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) θα είναι μαζί μας μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι. Πρώτον, αν φανταστούμε ότι η Ελλάδα καλύπτεται με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειαζόμαστε εφεδρικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου ώστε να λειτουργεί η πηγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει. Δεύτερον, χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα για την κατασκευή των ανεμογεννητριών και την κατασκευή των ηλιακών συλλεκτών. Η ιδέα λοιπόν ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα μαζί είναι ένας μύθος, μια φαντασίωση και πάνω απ’ όλα ψέμα. Τρίτον, θέλω να διευκρινίσω ότι ο αέρας και το νερό της Ελλάδας γίνονται πιο καθαρά τα τελευταία χρόνια. Αν κοιτάξετε τους κύριους ρύπους, όλοι μειώνονται. Επομένως, η μετατόπιση της βιομηχανικής παραγωγής και της παραγωγής ενέργειας στις υπεράκτιες περιοχές, όπου υπάρχουν πιο επιεικείς κανόνες για την παραγωγή ενέργειας, δεν βοηθά. Το να λέμε στις εταιρείες μας ότι δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και να πηγαίνουμε στη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα ζητώντας τους πετρέλαιο αντί να παράγουμε, δεν βοηθά ούτε μειώνει τις παγκόσμιες εκπομπές, αντίθετα τις αυξάνει.

 Οι υπηρεσίες, σε μια εθνική οικονομία, δεν οδηγούν σε σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού γιατί είναι στο έλεος του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και της συγκυρίας. Για παράδειγμα, μετά το Brexit, η ΕΕ επιδιώκει συστηματικά να απομακρύνει από το City χρηματοπιστωτικές εργασίες ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν στερέψει νέες εταιρείες προς εισαγωγή. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα έχουν αποτύχει να υλοποιήσουν μια βιομηχανική πολιτική, ώστε να έχει πιθανότητες επιτυχίας και αυτό γιατί: (1) δεν χρηματοδοτούν δραστηριότητες που χρειάζονται μακρύ στάδιο εκκόλαψης, (2) οι επενδυτικές δραστηριότητες δεν συνδέονται οργανικά με την οικονομία του τόπου όπου θα ασκηθεί, (3) το κράτος ή ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει την θέληση ή την δυνατότητα να στηρίξει μια επενδυτική δραστηριότητα πιο πάνω ή πιο κάτω στην εφοδιαστική αλυσίδα, (4) για όποια επενδυτική δραστηριότητα επιλεγεί το κράτος ή ο ιδιωτικός μας τομέας δεν έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει/προσφέρει καινοτόμες τεχνολογίες για να έχουν αυτές οι δραστηριότητες πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή στην Ελλάδα η έρευνα στην τεχνολογία είναι πάρα πολύ περιορισμένη και δεν υπάρχει αξιοκρατία, (5) η Ελλάδα δεν προσφέρει Fast Track αδειοδοτήσεις και άλλων ρυθμιστικών εγκρίσεων, (6) η χώρα μας δεν παρέχει χρηματοδότηση αγοράς γης ή παραγωγικού εξοπλισμού.              

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το 46% των Ελλήνων αποδοκιμάζουν την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 21%. Η πλειοψηφία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων μαζί με την ισχυρή ΝΔ σε συνδυασμό με την επιρροή των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν βάλει τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίζει διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια χωρίς να νοιάζονται για τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αλήθεια, μετά από ενάμιση χρόνο οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ελληνική κυβέρνηση ακόμα πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν έχει το υπόβαθρο να αντέξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ή ότι θα χάσει αυτόν τον πόλεμο; Η πιθανή ήττα της Ουκρανίας σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και το ρεύμα αποδολλαριοποίησης είναι πολύ πιθανόν να επιβάλουν στην Ευρώπη γενικά οικονομικά κριτήρια αντιμετώπισης όποιων γεωπολιτικών και πολιτικών προτάσεων και εξελίξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανή η πλήρης αλλαγή του γεωπολιτικού τοπίου στην Ευρώπη, όπου οι Ευρωπαίοι θα πραγματοποιήσουν ανοίγματα στην Ρωσία με ταυτόχρονη απομόνωση της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Πάντως σε γενικές γραμμές οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι μεγάλες και οι εικασίες δεν είναι αρκετές για να προβλέψει κάποιος με ακρίβεια το γεωπολιτικό μέλλον και την εφαρμογή των αναγκαίων οικονομικών και διπλωματικών πολιτικών.    

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα τρία μεγάλα κόμματα δεν μας δίνουν ξεκάθαρες πολιτικές και οικονομικές προτάσεις. Ψεύδονται ασύστολα και δεν ντρέπονται. Αντί να κάνουν πολιτική, τα τρία μεγάλα κόμματα επιδίδονται σ’ ένα επικοινωνιακό πόλεμο φθοράς των αντιπάλων τους χωρίς να νοιάζονται για τις ευθύνες τους σχετικά με την απώλεια της εθνικής προόδου και της προστασίας των συμφερόντων της πατρίδας. Οι ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ποιοτικά, γνωστικά και ηγετικά προσόντα. Το αρχηγικό προφίλ τους μπάζει από όλες τις μεριές. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι τρεις ηγέτες (Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης) μπορούν να τα βάλουν με τον Ταγίπ Ερντογάν; Τα ψέματα, η υποκρισία, η παρανομία, και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των τριών κομμάτων και των εκπροσώπων τους δίνουν και παίρνουν. Το δίλημμα «ή θα γυρίσουμε πίσω, ή θα συνεχίσουμε την πορεία της προκοπής» από την ΝΔ είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ μέχρι σήμερα  τα έχουν κάνει θάλασσα. Τα προγράμματά τους είναι σκέτη απάτη.

Φίλοι μου, οι πολιτικές μας επιλογές και ευθύνες από εδώ και στο εξής πρέπει να γίνουν με καθαρό μυαλό και με στόχο το καλό της πατρίδας μας!!!

 

Georgios Ardavanis – 18/06/2023

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *