Στέφανος Κασσελάκης: Ανακολουθίες, Σιωπή, tik-tok και Μιντιακό κουκούλωμα. – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανεξαρτήτως του βαθμού διανοητικότητας που διαθέτει, είναι εμφανές ότι στερείται παντελώς ελληνικής και πολιτικής παιδείας, όπως επίσης στερείται πολιτικής εμπειρίας. Ο άνθρωπος αυτός ουδεμία σχέση είχε ποτέ με την πολιτική. Απλούστατα, κάποιοι τον προσγείωσαν αιφνίδια στην ελληνική πολιτική σκηνή ως αλεξιπτωτιστή με τα κριτήρια των κολλεγίων Αθηνών και Αντόβερ, το Wharton School, την Goldman Sachs, την εθελοντική εργασία στην πολιτική εκστρατεία του Τζο Μπάϊντεν, και την επιχειρηματική του εμπειρία ως εφοπλιστής. 

Τα αξιοκρατικά κριτήρια του Στέφανου Κασσελάκη μου θυμίζουν εμπλουτισμό ουρανίου. Να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία εμπλουτισμού αφορά την απομάκρυνση όσο γίνεται περισσότερου U-238 προκειμένου να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε U-235. Με απλά λόγια κράτησαν ότι παρουσιάζει περιεκτικότητα, φως και ενδιαφέρον από το φαινόμενο Κασσελάκη και απομάκρυναν τα κακώς κείμενα. Ο συνδυασμός των βίντεο και των ΜΜΕ βοήθησαν τον κ. Κασσελάκη όχι μόνο στην κατάκτηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα και στην δημιουργία ενός ισχυρού αντιπάλου δέους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον κοντράρει για τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις επόμενες εκλογές.

 

Μέχρι και σήμερα τα αξιοκρατικά κριτήρια του Στέφανου Κασσελάκη παρουσιάζουν ερωτηματικά όπου ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.   

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον μικρό Καΐλα που έφυγε για την ξενιτιά μόνος του χωρίς στον ήλιο μοίρα. Άλλοι τον θεωρούν ότι έφυγε σαν ένα είδος πολιτικού φυγά δηλαδή κάτι σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ότι έφυγε 14 χρονών από το πανάκριβο Αμερικάνικο κολλέγιο στην Αθήνα και πήγε σ’ ένα άλλο ακριβό κολλέγιο στην Αμερική σίγουρα δεν τον κάνει καλύτερο, ούτε εξυπνότερο από εκείνα τα ελληνόπουλα που σπούδασαν στα δημόσια λύκεια της Ελλάδας.

Γι’ αυτούς που έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι, ιδίως αυτοί που έχουν ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί για χρόνια στην Αμερική, ξέρουν ότι ο νέος αυτός δεν είναι αληθινός.  Συγκεκριμένα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις αιτήσεις, υποτροφίες και τα πανάκριβα δίδακτρα στο Αντόβερ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα εμφανίζει στο βίντεο του ο κ. Κασσελάκης. Κανένα ελληνικό ίδρυμα δεν σου δίνει 200,000 δολάρια για να σπουδάσει το παιδί σου στο εξωτερικό και μάλιστα όταν οι γονείς σου είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.  Από τα δημοσιευμένα στοιχεία είναι σίγουρο ότι οι γονείς του υπήρξαν το βασικό όχημα για να παρακολουθήσει αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, είπε ότι πήγε στις ΗΠΑ μόνος του ενώ η αλήθεια είναι ότι μαζί του πήγε και η μητέρα του, Ευαγγελία Κασσελάκη, η οποία άνοιξε δικό της οδοντιατρείο και ταυτόχρονα συνεργάστηκε με ένα Έλληνα οδοντίατρο κοντά στο κολλέγιο όπου ήταν μαθητής ο Στέφανος Κασσελάκης.στο Αντόβερ της Μασαχουσέτης. Διαφαίνεται από δημοσιευμένα στοιχεία ότι η οικογένεια Κασσελάκη είναι ήδη στην Αμερική και η οικονομική τους κατάσταση δεν ήταν απελπιστική, όσων άλλων φοιτητών που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Να προσθέσω ότι το 2006 η κα Ευαγγελία Κασσελάκη εντάχθηκε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας (σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στην επανορθωτική οδοντιατρική). Πληροφοριακά, στις ΗΠΑ όταν κάποιος εργάζεται σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, τότε οι πόρτες του πανεπιστημίου ανοίγουν για τα παιδιά του και η φοίτηση τους είναι σχεδόν δωρεάν. Ταυτόχρονα στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας ο πατέρας του Κασσελάκη, Θεόδωρος Κασσελάκης, φαίνεται πως είχε ξανα-στήσει εταιρεία ναυτιλιακών χρωμάτων (όπως και στην Ελλάδα) την  Philadelphia Coatings (Philacoatings). 

 

Παράλληλα με τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ο Στέφανος Κασσελάκης μας είπε ότι εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Αυτή η δραστηριότητα δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και δεν θεωρείται κάτι τρομακτικό. Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής και να συμμετάσχει σε μια προεδρική εκστρατεία. Αυτοί οι εθελοντές βοηθούν τις πολιτικές καμπάνιες κυρίως σε μικρές προωθητικές εργασίες της πολιτικής εκστρατείας όπως τηλέφωνα, μοίρασμα διαφημιστικού υλικού, προετοιμασία χώρου συγκεντρώσεων και συνεντεύξεων, συντονισμό των ψηφοφόρων και την αναζήτηση σπονσορων σε μερικές περιπτώσεις. Επομένως η εθελοντική εργασία σε μια αμερικανική προεδρική καμπάνια έχει σαν κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του κύκλου γνωριμιών και του βιογραφικού του εθελοντή και την παροχή κάποιας συστατικής επιστολής προκειμένου να ανοίξει ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές πόρτες παρά για τον ζήλο τους για ενασχόληση με τα κοινά.

 

Σε άλλο βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης μας είπε ότι το 2009 στα 21 του και εν μέσω οικονομικής κρίσης βρήκε δουλειά στην Goldman Sachs. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπέγραψαν οι δημοσιογράφοι του Πρώτου Θέματος Στέφανος Τζανάκης και Γεωργία Σαδανά (με βάση αρμόδιες πηγές της εταιρείας), ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απολυθεί στις 17 Μαρτίου 2014 ως ανεπαρκής, (bad performer ή μειωμένης απόδοσης), από την Goldman Sachs. Η απάντηση του κ. Κασσελάκη στο άρθρο της εφημερίδας παραμένει ανακριβής και στην κυριολεξία ακόμα αναπάντητη. Αν αυτό το ρεπορτάζ είναι αλήθεια, που μάλλον είναι, τότε δεν επικυρώνεται η εικόνα που θέλει να χτίσει για τον εαυτό του ο κ. Κασσελάκης. Δηλαδή, του επιτυχημένου νέου ανθρώπου στο επιχειρείν.

Στην Goldman Sachs ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλυψε τι εστί κεφάλαιο και πόση αλαζονεία φέρνει το χρήμα. Γι’ αυτό αποφάσισε να δουλέψει για τον εαυτό του. Δηλαδή στις αρχές των 21 του χρόνων ανακάλυψε την αισχροκέρδεια του κεφαλαίου αλλά για τα επόμενα 10+ χρόνια χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της ελεύθερης οικονομίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για να πετύχει τους οικονομικούς του στόχους; Ακούγεται σαν ανέκδοτο. 

Από μειωμένης απόδοσης TRADER της Goldman Sachs το 2014 ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρησης που άνοιξε ο πατέρας του στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μερικά χρόνια νωρίτερα. Από αυτή την στιγμή παίζονται κάποια μεγάλα παιχνίδια μεταξύ της Philadelphia Coatings, της Tiptree Marine, της Tiptree, τον εφοπλιστή Νομικό και την SwiftBulk. Ο εφοπλιστής Μάρκος Νομικός είναι μέλος του Δ.Σ. της Swiftbulk και κατά πάσα πιθανότητα, αφανής ιδιοκτήτης της.

Η Tiptree έβαλε 35,000,000 δολάρια για την SwiftBulk ενώ ο Κασσελάκης έβαλε μόνο 200,000 δολάρια. Ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν και πώς πήρε δάνειο με προσωπική εγγύηση, άλλαξε την ιστορία του στον μέσον της εκστρατείας του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: ενώ αρχικά, στις viral αναρτήσεις του των τελευταίων ημερών, έλεγε ότι πήρε προσωπικό τραπεζικό δάνειο και έτσι κατάφερε να μπει στην ποντοπόρο ναυτιλία, πλέον υποστηρίζει ότι πήρε δάνειο, το ύψος του οποίου δεν έχει προς το παρόν προσδιορίσει, προκειμένου να μπει στην αγορά των ναυτιλιακών χρωμάτων και να αποκτήσει τεχνογνωσία. Μεγάλες ναυτιλιακές εφημερίδες, όπως η “Trade Winds“, θεωρούν δεδομένη τη σχέση μεταξύ της Tiptree Marine με την εταιρεία του Μάρκου Νομικού. Επομένως – και εφόσον ισχύουν τα περί κουμπαριάς- μπορεί να εξηγηθεί το ποιος σύστησε τον νεαρό Στέφανο Κασσελάκη στους ιθύνοντες της εισηγμένης στη Wall Street ασφαλιστικής και επενδυτικής Tiptree Incorporated, και πώς οι άνθρωποι αυτοί πείστηκαν να βάλουν 35 εκατ. δολάρια για να στηρίξουν την “Swiftbulk” του Κασσελάκη – να μπουν δηλαδή στη ναυτιλιακή αγορά, στην οποία δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή, μέσω ενός νεαρού 28 ετών με πενταετή εμπειρία στα commodities και όχι στα ναυτιλιακά.

Το 2018 η Tiptree Marine προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας του πατέρα του Κασσελάκη – της αμερικάνικης εταιρείας του με τα ναυτιλιακά χρώματα, 11 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η Trade Winds, ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά sites του πλανήτη που απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου, καταγράφει την εξαγορά ως “related transaction,” δηλαδή μία συναλλαγή όπου τα δύο μέρη έχουν κοινά συμφέροντα – πράγμα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις ελεγκτικές αρχές ώστε να διερευνήσουν καλύτερα το τι πραγματικά συνέβη. Για παράδειγμα, η αποτίμηση μιας εταιρείας που αγοράζεται από τον γιο του ιδιοκτήτη ο οποίος είναι CEO μιας θυγατρικής μιας εισηγμένης στη Wall Street είναι πραγματική;

Από το 2020 άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα με την Tiptree και οι ιθύνοντες της Tiptree αρνούνται να καταβάλλουν στον Στέφανο Κασσελάκη ακόμα και το σύνολο των εγγυημένων αποδοχών του, όπως και τα συμφωνημένα μπόνους. Και στη συνέχεια τον απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Στις 3 Απριλίου του 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε σε βάρος της μητρικής Tiptree διεκδικώντας αποζημίωση 7,5 εκατ. δολαρίων και λέγεται μάλιστα ότι οι απαιτήσεις του έχουν πλέον ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση, με τη δημοσιοποίηση της αγωγής του εναντίον της Tiptree, ο Κασσελάκης ουσιαστικά ομολογεί ότι δεν είναι ο ιδρυτής της εταιρείας του, αλλά ένας άνθρωπος που έτρεχε τρεις εταιρείες έχοντας ελάχιστη -ή και καθόλου- συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιό τους. Στο κείμενο της αγωγής, επιδιώκει να δείξει στην Αμερικάνικη Δικαιοσύνη ότι είναι από αυτούς που όχι μόνο αγοράζουν φθηνά τον κόπο των άλλων – αλλά και τον πωλούν ακριβά προκειμένου να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Βέρος αριστερός ο Στέφανος Κασσελάκης!

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης διαφημίζει ότι εργάστηκε στο think tank εξωτερικής πολιτικής “Center for Strategic and   International Studies” στην Ουάσιγκτον. Το CSIS είναι ένα από τα έξι μεγαλύτερα κεντρικά think tank εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο, και το οποίο συνιστά ελληνικές παραχωρήσεις κυριαρχίας στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και την διάλυση του Κυπριακού κράτους. Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μιλάει για τα εθνικά θέματα αλλά μόνον για τα κοινωνικά προβλήματα με όρους της ελεύθερης οικονομίας. Και αυτό είναι τραγικό γιατί αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το ελληνικό έθνος δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε ούτε τα κοινωνικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

 

Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί και πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βάλει τον Στέφανο Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπο του απόδημου Ελληνισμού, όταν ελληνοαμερικανοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, ακόμα και ο Κρις Σπύρου ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών, υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης δεν ήταν γνωστός στον απόδημο ελληνισμό της Αμερικής ούτε σ’ αυτόν προσωπικά. Επίσης ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη στις ενώσεις των ομογενών. 

 

Σήμερα μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η υγιής ελληνική κοινωνία περιμένει απαντήσεις στα εξής:

· Δύο άνδρες και ένα σκυλί συνιστούν οικογένεια; 

· Πως θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας ο Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική του ζωή;

· Ποια προοδευτική πολιτική εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης; Μήπως ν’ αλλάξει το ελληνικό τρίπτυχο από “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”; στο προοδευτικό “Πατρίς-Θρησκεία-Ομόφυλη Οικογένεια”;

· Γιατί πρέπει να υπηρετήσει μόνο 20 ημέρες αφού έχει έρθει στην Ελλάδα πριν τα 35; Αυτοί που υπηρέτησαν 12 ή 22 ή 32 μήνες είναι βλάκες; 

· Γιατί πρέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός να ξέρει καλύτερα Αγγλικά απ’ ότι Ελληνικά; Δηλαδή ο Ταγίπ Ερντογάν που δεν ξέρει δεύτερη γλώσσα πως μπορεί και ασκεί επιτυχημένη διπλωματία σε παγκόσμια κλίμακα απ’ ότι οι άλλοι πολιτικοί της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής; (Παρατήρηση: Έτριβα τα μάτια μου όταν άκουσα τον ελληνοαμερικανό Κρις Σπύρου, γερουσιαστής και στέλεχος των Δημοκρατικών στην Αμερική, ο οποίος είπε ότι δεν είναι απαραίτητο οι έλληνες ηγέτες να μιλούν καλά ελληνικά αλλά αγγλικά καθώς για τον κύριο Σπύρου η Ελλάδα είναι η 51η πολιτεία των ΗΠΑ (βάσει των σημερινών συμφωνιών και συνθηκών της σημερινής εποχής, κατ’ αυτόν).

· Τελικά τι είναι ο Στέφανος Κασσελάκης; Τραπεζίτης, Broker, εφοπλιστής, ή Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας του πατέρα του. Σε 10 χρόνια δεν τα μαθαίνεις όλα αυτά, ούτε σου εμπιστεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια εκτός κι αν έχεις σπόνσορες. 

· Αλήθεια τι ξέρει ο Κασσελάκης των 35 χρόνων για τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας; Αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στην ιστορία και τον τον Ελληνισμό;

Η πλειοψηφία των βίντεο και των συνεντεύξεων του Στέφανου Κασσελάκη είναι μονταρισμένα και κουτσουρεμένα με τον σκοπό να καλύψουν τα σοβαρά φραστικά λάθη του και την έλλειψη γνώσεων και πολιτικών ικανοτήτων.  Ο Στέφανος Κασσελάκης και τα βίντεο του έχουν χρησιμοποιηθεί από τα ΜΜΕ ως διαφημιστικό προϊόν και πιστέψτε αυτού του είδους η διαφήμιση είναι πάρα-μα-πάρα πολύ ακριβή. Τα ΜΜΕ έδωσαν την απαιτούμενη δυναμική και προώθησαν έναν άγνωστο άνθρωπο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαθιδρύθηκε ως πολιτική οντότητα από τα ΜΜΕ γιατί εκπροσωπεί ιδιαιτερότητες ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν έκανε η κυρία Αχτσιόγλου. Παρ’ όλα αυτά τα βίντεο Κασσελάκη θεωρούνται μηδενικής πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς μιας και δεν ασχολείται και δεν προσφέρει λύσεις στα πολιτικά, οικονομικά και  κοινωνικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Η πολιτική λύση του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φρέσκο πρόσωπο (θυμόσαστε τον κύριο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, ο οποίος ήρθε-είδε και απήλθε με κύριο ενθύμιο την υπογραφή του για την ;αναγνώριση της Β. Μακεδονίας) το οποίο θα ηγηθεί εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά θα συνυπογράψει εφιαλτικές συνθήκες για την Ελλάδα. Φαίνεται ότι το σύστημα στην Ελλάδα δουλεύει καλύτερα όταν υπάρχει δικομματισμός. Γιατί με τον μονοκομματισμό δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα καθώς η ΝΔ τείνει να γείρει ακόμα περισσότερο στην αριστερές παρυφές της πολιτικής ιδεολογίας το οποίο θα σήμαινε καίριο ιδεολογικό ατόπημα στην βάση της ΝΔ.

 

Ο Κασσελάκης είναι ένας οπορτουνιστής. Δεν έχει να χάσει τίποτα με την ενασχόληση του στην ελληνική πολιτική, όσο αυτή διαρκέσει. Στο τέλος της ημέρας αυτός βγαίνει κερδισμένος και η πατρίδα μας γίνεται πειραματοζωο και παραμερίζεται. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα εμπλουτίσει το βιογραφικό του για μια καλύτερη εργασία χωρίς πολλές σκοτούρες στο μέλλον. Ανάλογο παράδειγμα είναι η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάννα Μαρίν, η οποία ήταν επίσης 34 ετών όταν την προώθησε ο μέντορας της Antti Rinne (πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας) και έλαμψε ως ένα άλλο αριστερό φαινόμενο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Φινλανδία. Μετά την ήττα της στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Μαρίν θα εργαστεί τώρα στο Institute for Global Change, το think tank του Τόνι Μπλερ.

Θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί ιεροσυλία για την πολιτική ιστορία του τόπου και μάλιστα αν τον συγκρίνεις με ηγέτες του διαμετρήματος του Καποδίστρια, Τρικούπη, Μεταξά, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με όποιες πολιτικές ενστάσεις κι αν υπάρχουν, και οι οποίοι εργάστηκαν προκειμένου να φτιάξουν μια Ελλάδα όπως την έφτιαξαν, με τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία.

 

Πιστεύω όμως ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο ο οποίος δεν πείθει και σύντομα θα αρχίσει να καίγεται από τα ίδια τα προσωπικά του βιώματα, τα μυστικά του, και τα πολιτικά του μειονεκτήματα. Σίγουρα δεν έχει ελληνική νοοτροπία και οπωσδήποτε δεν είναι κοινωνικοποιημένος σε θέματα της ελληνικής στρατόσφαιρας. Η Ελλάδα δεν είναι κανένα πειραματοζωο για να μαθαίνει κάποιος πολιτική στις πλάτες του λαού και έναντι της ασφάλειας της πατρίδας. Σε αυτό βέβαια συνεισφέρει και έλλειψη πολιτικής συνείδησης και παιδείας των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προσέφεραν την ψήφο τους σε έναν άνθρωπο με μη πολιτικό περιεχόμενο και επικινδυνη πορεία για το μέλλον της Ελλάδα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναφορικά με το παραδικαστικό πρόβλημα του Θόδωρου Κασσελάκη, πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη.

“Το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχα”, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζοντας μέσω βίντεο την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν του ζητήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο KONTRA να δώσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα, απάντησε ότι δεν έχει υποχρέωση να κάνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης εννοούσε τον συνέταιρο του πατέρα του, ο οποίος ήταν ο δικηγόρος της επιχείρησης και στη συνέχεια πήρε μερίδιο σε αυτή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Θεόδωρος Κασσελάκης φέρεται να παρουσίαζε στον συνέταιρο του ανύπαρκτες οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας, τις οποίες ο τελευταίος στη συνέχεια τις αποπλήρωνε, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για πραγματικές, με την υπόσχεση από την πλευρά Κασσελάκη ότι θα ακολουθούσαν πωλήσεις υλικών που θα υπερκάλυπταν τα χρήματα που είχε καταβάλει. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δικόγραφα, με τον τρόπο αυτό ο μηνυτής είχε χάσει πάνω από 750.000 ευρώ. Η μήνυση είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Θεόδωρος Κασσελάκης να χάσει τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς με την 2229/18-5-2004 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στην οποία συμμετείχε ο μηνυτής προκειμένου “εντός ενός έτους από τη δημοσίευση της απόφασης να επιμεληθούν, μεταξύ άλλων, της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης για την εκλογή ελεγκτών για τις χρήσεις 2001-2003 και νέου διοικητικού συμβουλίου”.

Στη συνέχεια, ο συνέταιρος κατέθεσε έγκληση στις 21 Ιουνίου 2005, με βάση την οποία εκδόθηκε βούλευμα (υπ’ αριθμόν 293/2005) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο παρέπεμψε τον Θεόδωρο Κασσελάκη και τον μεγαλύτερο γιο του, Στυλιανό, ο οποίος συμμετείχε από τότε στην εταιρεία, να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Έξι χρόνια αργότερα, ο Άρειος Πάγος απέρριπτε το αίτημα αναίρεσης που είχε καταθέσει η πλευρά Κασσελάκη ζητώντας να μη γίνει η δίκη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, “ο συνήγορος του κατηγορουμένου, αφού έλαβε τον λόγο από την πρόεδρο, δήλωσε ότι επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των αντιδίκων πλευρών σε όλες τις εκκρεμούσες δικαστικές τους υποθέσεις και για τον λόγο αυτό έχει συνταχθεί το από 29-1-2018 σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό εξωδικαστικής επίλυσης και οριστικού διακανονισμού υφιστάμενης διαφοράς”. Στο ίδιο πλαίσιο, “παρέδωσε δε το από 29-1-2018 σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό εξωδικαστικής επίλυσης και οριστικού διακανονισμού υφιστάμενης διαφοράς, το οποίο υπογράφεται από όλους τους διαδίκους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους”. Ο δικηγόρος του μηνυτή-συνεταίρου έλαβε τον λόγο γνωστοποιώντας προς το δικαστήριο ότι “επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των δύο αντιδίκων πλευρών, ο μηνυτής ανακαλεί τη μήνυσή του κατά των κατηγορουμένων και δεν επιθυμεί πλέον την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων”, με τη Δικαιοσύνη να αποφαίνεται τελικά ότι “μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις προέκυψε ότι δεν συντρέχουν η αντικειμενική και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος” κατά των μελών της οικογένειας Κασσελάκη, κηρύσσοντάς τους αθώους.

Georgios Ardavanis – 09/10/2023

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *