Γυμνός πρίγκιπας με μηδέν αξιοπιστία – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Αυτό το άρθρο δεν θα προσπαθήσει να αναδείξει τα εσωκομματικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ή αλλιώς κάθε πολιτικό κόμμα έχει στο εσωτερικό του διαφορές στη φιλοσοφία καθώς και στις θέσεις σε διάφορα πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα, το ιαπωνικό κόμμα LDP (Liberal Democratic Party) είναι ένα μεγάλο συντηρητικό κόμμα, (που έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία για χρόνια), κάτω από μια μεγάλη σκηνή. Το κόμμα αυτό δεν είχε ποτέ μια ενιαία πολιτική στάση γιατί πάντοτε υπάρχουν διάφορες πολιτικές τάσεις (fractions) μέσα στο κόμμα, αν και η κεντρική πολιτική του πάντα ευνοούσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη διατήρηση στενών δεσμών με τις ΗΠΑ. Υποθέτω ότι και το ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αριστερό προοδευτικό κόμμα με διάφορες τάσεις κάτω από μια μεγάλη σκηνή, όπου η πολιτική του έχει ως στόχο να ευνοεί την κοινωνική και οικονομική αξιοπρέπεια των Ελλήνων, και ταυτόχρονα την διατήρηση της ασφάλειας της Ελλάδας.

Αυτό το άρθρο εστιάζεται στα πολυδιαφημισμένα και υπερεκτιμημένα προσόντα, παρελθόν και την πολιτική παρουσία του Σ. Κασελάκη τους τελευταίους μήνες. Προσόντα και παρελθόν τα οποία ο ίδιος έχει παρουσιάσει δημόσια με ένα υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς όμως να δώσει κάποιο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Οπλισμένος επικοινωνιακά με έναν ακράτητο ναρκισσισμό και εγωκεντρισμό χιλίων καρδιναλίων παρουσιάστηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή ως ο μικρός Καΐλας που ξενιτεύτηκε με το μικρό του κασελάκι από το Κολλέγιο Αθηνών στο Αντόβερ της Μασαχουσέτης, και μετά στο Wharton Business School. Ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι πήρε υποτροφίες (γύρω στο μισό εκατομμύριο δολάρια) στο Αντόβερ και το Wharton, γιατί είναι φαινόμενο.  Ο Σ. Κασσελάκης μέσα σε περίπου μια δεκαετία δούλεψε ως στέλεχος  στην Goldman Sachs, έλυσε τα προσωπικά του προβλήματα, συνδέθηκε με την αμερικανική πολιτική και την διπλωματία, έκανε την δική του εταιρεία, έγινε πολυεκατομμυριούχος και έλυσε το πρόβλημα της ζωής του, και ήρθε στην Ελλάδα για να βγάλει την Ελλάδα από τον βούρκο και να κάνει την Ελλάδα Μεγάλη.    

Οι παραπάνω γραμμές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τεχνητά φουσκωμένη αίσθηση του εαυτού του, όπου πιστεύει όχι μόνον ότι δικαιούνται περισσότερη προσοχή, αλλά επίσης ότι είναι ο άνθρωπος που έχει τις λύσεις των ελληνικών προβλημάτων επειδή μιλάει καλύτερα Αγγλικά, έχει φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία, είναι ωραίο παλικάρι, έφτιαξε δική του περιουσία, και έχει μια ιδιαιτερότητα που την διαφημίζει κάθε λεπτό στις δημόσιες εμφανίσεις του. Γι αυτόν ήρθε η ώρα που ο κόσμος οφείλει να αναγνωρίσει τη λαμπρότητα και την ιδιαιτερότητά του, να τον πιστέψει και να τον κάνει πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Το φαινόμενο Κασσελάκη προβληματίζει κάθε σοβαρό σκεπτόμενο άνθρωπο και κάθε Έλληνα που ξέρει πως δουλεύει το σύστημα στην χώρα του. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι ο κύριος Κασσελάκης έχει παραποιήσει ή κρύψει πράγματα και καταστάσεις και έχει ξεγελάσει μια ολόκληρη παράταξη, κι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού. Η εικόνα του μπορεί να είναι εντυπωσιακή αλλά το περιεχόμενό του είναι κενό, ανώριμο και επικίνδυνο. Ο Σ. Κασσελάκης αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν είναι φαινόμενο, αλλά ένας γυμνός πρίγκιπας με μηδέν αξιοπιστία.

Ο αντίκτυπος των βίντεομπαράζ του Κασσελάκη στην ελληνική κοινωνία έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται από λάμψη σε ναρκοπέδιο. Η άρτια προετοιμασία και η αποτελεσματικότητα αυτών των  βίντεο σίγουρα δεν δημιουργήθηκαν στο πόδι. Αυτά τα βίντεο έχουν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή από ειδικούς επικοινωνιολόγους και ίσως ψυχολόγους συμπεριφοράς. Ο κύριος Κασσελάκης και η υποστηρικτική του ομάδα άλεσαν ένα αριστερό κόμμα από το πουθενά και μετέτρεψαν την ελληνική πολιτική σκηνή σ ένα τηλεοπτικό σόου ψευδοριάλιτι σε λιγότερο από ένα μήνα.  

Ο κύριος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες που είχαν προαποφασιστεί νωρίτερα πιθανόν με εισήγηση του Α. Τσίπρα (εξάλλου αυτός τον έφερε στην πολιτική σκηνή από το πουθενά και με μηδέν κριτήρια) και με την ελάχιστη κριτική. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Σ. Κασσελάκης και το υποστηρικτικό του περιβάλλον μας έχουν φλομώσει με λόγια βιτρίνας ενώ ταυτόχρονα έχουν ανοίξει διάπλατα τις πύλες της κολάσεως για το ΣΥΡΙΖΑ. Ότι μας έχει πει μέχρι σήμερα παράγουν πολλά ερωτηματικά και αμφισβητήσεις, όπως:

Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ξόδεψε 50,000 ευρώ μόνο για τα βίντεο και την καμπάνια του. Η αλήθεια είναι ότι ένα σχέδιο επικοινωνιακής υποστήριξης και διαφήμισης του στυλ της καμπάνιας του κυρίου Κασσελάκη σ όλη την επικράτεια της Ελλάδας, και απ όλα τα ΜΜΕ απαιτούν περισσότερα από 50,000 ευρώ. Τα 50,000 ευρώ δεν καλύπτουν την τακτική παραπολιτική παρουσία στα έντυπα, συν τις συνεντεύξεις, συν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρουσίας σε σειρά ενημερωτικών sites blogs, συν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δίκτυα στα social media, (facebook, Χ, κλπ), συν πρόσβαση σε κεντρικά παραπολιτικά εφημερίδας, συν συνεχής θετική αρθρογραφία, συν δημοσκοπήσεις. Η δουλειά που έχει γίνει στο Ίντερνετ σε ότι αφορά από το σκοτεινό διαδίκτυο.   

Για όσους έχουν σπουδάσει και ζήσει στις ΗΠΑ υπάρχει μια σειρά από ερωτηματικά σχετικά με τις σπουδές του Σ. Κασσελάκη. Για παράδειγμα, πόσο ακριβές είναι ότι πήγε μόνος του στην Βοστώνη (σε ηλικία μόνον 14 χρονών), πως  συντηρήθηκε, και τι είδους υποτροφίες πήρε; Πήρε Full-ride ή Partial υποτροφίες στο Αντόβερ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας; (πληροφοριακά, τα δίδακτρα στο Αντόβερ και στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας είναι της τάξεως των 50,000 δολαρίων το χρόνο. Απ ότι γνωρίζω οι full-ride υποτροφίες του ιδρύματος Νιάρχου δεν καλύπτουν το ποσό των 50,000 δολαρίων το χρόνο, ή 200,000 δολάρια για τέσσερα χρόνια. Οι υποτροφίες του Ιδρύματος Νιάρχου δεν ξεπερνούν τις 10,000 ευρώ το χρόνο). Επομένως ο Σ. Κασσελάκης ως fulltime σπουδαστής και φοιτητής τελείωσε δύο πανάκριβα σχολεία χωρίς να δουλέψει ποτέ, και χωρίς βοήθεια από τους γονείς του παρά μόνο με υποτροφίες από το Αντόβερ και το ίδρυμα Νιάρχου.

Είναι αλήθεια ότι μαζί του πήγε και η μητέρα του, Ευαγγελία Κασσελάκη, η οποία άνοιξε δικό της οδοντιατρείο, ή δούλεψε ως οδοντίατρος κοντά στο κολλέγιο όπου ήταν μαθητής ο γιός της στο Αντόβερ της Μασαχουσέτης; Αν ναι, τότε ο μικρός Κασσελάκης δεν ήταν μόνος του χωρίς στον ήλιο μοίρα. Επίσης είναι γνωστό ότι τα παιδιά των καθηγητών (η Ευαγγελία Κασσελάκη έφυγε από την Βοστώνη και έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας) στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ μπαίνουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και σπουδάζουν σχεδόν δωρεάν. Αν όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια, η οικονομική υποστήριξη του Σ. Κασσελάκη, μέχρι να βγει στον επαγγελματικό στίβο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μητέρα του, τον πατέρα του και σε άλλους ανώνυμους σπόνσορες, αλλά σίγουρα όχι στις θυσίες του μικρού Κασσελάκη.

Ο κύριος Κασσελάκης διαφημίζει ότι δούλεψε στην καμπάνια (στο γραφείο) του Τζο Μπάιντεν το 2008. Ως τι; Ήταν στέλεχος ή απλώς εθελοντής στην καμπάνια του Μπάιντεν το 2008, και για πόσο χρονικό διάστημα; Όταν η καμπάνια του Τζο Μπάιντεν έλαβε την 5η θέση στο Iowa caucus στις 3 Ιανουαρίου του 2008 τερμάτισε άμεσα την προεδρική του υποψηφιότητα. Επομένως, ο κύριος Κασσελάκης πρέπει να δούλεψε για τον Μπάιντεν όχι πάνω από μήνα. Ένας μήνας στην εκλογική μηχανή του Μπάιντεν και μάλιστα ως εθελοντής δεν αποτελεί σημείο αναφοράς. Επίσης ο Σ. Κασσελάκης δεν μας είπε ακόμα αν εκτός από Ελληνική υπηκοότητα έχει και Αμερικάνικο διαβατήριο.

Κάθε φορά που κάποιοι έλληνες δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν κάτι για την ζωή του κυρίου  Στέφανου Κασσελάκη αυτός δυσανασχετεί ή δεν θυμάται ή αλλάζει την ρότα της συζήτησης. Πριν μερικές εβδομάδες η εφημερίδα Εστία αποκάλυψε ότι είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος. Η απάντηση του κυρίου Κασσελάκη ήταν ότι θα κάνει μήνυση στην Εστία. Αλλά δεν προχώρησε σε μήνυση. Ακολούθησε η εφημερίδα των Συντακτών η οποία έφερε στην δημοσιότητα άρθρα του Σ. Κασσελάκη που έγραψε στον Εθνικό Κήρυκα, στις ΗΠΑ. Το περιεχόμενο αυτών των άρθρων δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ασπάζεται σκληροπυρηνικές φιλελεύθερες ιδέες, ενώ ταυτόχρονα δείχνει ότι δεν διαθέτει κοινωνική ευαισθησία. Μετά από αυτή την αποκάλυψη η κοινή γνώμη πιστεύει ότι ο κύριος Κασσελάκης απογυμνώθηκε πλήρως όταν είπε ότι δεν θυμάται τι έγραψε, και ότι όταν τα έγραψε αυτά ήταν μόνο 24 χρονών παιδί και ότι τότε είχε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του, ή ότι προσπαθούσε να συντηρήσει τους γονείς του (το οποίο δεν συνάδει με την πραγματικότητα). Δηλαδή προσέφερε τέσσερις λόγους για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όταν μάλιστα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να τα μπαλωσει άλλαξε ρότα και πρότεινε ότι οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους στις πολιτικές του ο κυρίου Μητσοτάκη και όχι στο παρελθόν του. Δηλαδή ο Κασσελάκης πρότεινε ότι πρέπει να δεχόμαστε ότι μας σερβίρει για το παρελθόν του και ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε να βρούμε τι καρυδιάς καρύδι είναι. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Σ. Κασσελάκη, τότε και ο Κασιδιάρης όταν έγραφε υπέρ του Χίτλερ πριν δέκα χρόνια (δηλαδή όταν ήταν στα τριάντα του) ήταν ένας ανώριμος νέος που δεν καταλάβαινε τι έγραφε.

Ο Σ. Κασσελάκης δήλωσε με υπερηφάνεια πως δούλεψε στην  Goldman Sachs. Ποτέ δεν είπε ποια ήταν η απασχόληση του στην Goldman Sachs. Τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ έχουν γράψει ότι ήταν BankerTraderJunior Αναλυτής και στη συνέχεια Associate στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου στην αγορά των commodities. Τελικά ποια ήταν η δουλειά του; Και πόσο επιτυχημένος ήταν στην δουλειά του; Είναι σημαντικό να ξέρουμε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπέγραψαν οι δημοσιογράφοι του Πρώτου Θέματος Στέφανος Τζανάκης και Γεωργία Σαδανά (με βάση αρμόδιες πηγές της εταιρείας), ο Σ. Κασσελάκης είχε απολυθεί στις 17 Μαρτίου 2014 ως ανεπαρκής, (δηλαδή bad performer), από την Goldman Sachs. Η απάντηση του Σ. Κασσελάκη στο άρθρο της εφημερίδας δικαιολογήθηκε ότι τον δέχτηκαν στο ΜΙΤ και έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή αποδοχής από το ΜΙΤ. Επίσης δήλωσε ότι η Goldman Sachs του έδωσε συστατική επιστολή. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί ότι δεν τον απέλυσαν καθώς επίσης ό,τι δεν ήταν «bad performer». Εξάλλου στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες φαινόμενο όταν κάποιος παραιτείται ή απολύεται από μια εταιρεία να παίρνει συστατική επιστολή, κατόπιν αιτήσεως, από τον μάνατζερ του. Καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει με την Goldman Sachs και να μάθει αν τον απέλυσαν και επίσης αν το ΜΙΤ τον δέχτηκε (στο γράμμα αποδοχής δεν υπάρχουν σφραγίδες ή υπογραφές).  

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σ. Κασσελάκη, στην Goldman Sachs είδε την σκληρότητα του κεφαλαίου και πόση αλαζονεία φέρνει το χρήμα και αυτό τον ώθησε να γίνει αριστερός. Παρόλα αυτά μέχρι να έρθει και να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τις σκληροπυρηνικές τακτικές του κεφαλαίου ώστε να κάνει μια περιουσία εκατομμυρίων μέσω ευκαιριακών asset plays σε bulkers και τάνκερς ως ένας “distressed asset maestro όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κάποια ΜΜΕ και χρηματοοικονομικοί παράγοντες. Είναι αξιοσημείωτο πως ο όρος “distressed asset plays αναφέρεται σε στρατηγικές επενδύσεων που περιλαμβάνουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων εταιρειών ή οντοτήτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τις περιγραφές του ιδίου σκιαγραφεί έναν οικονομικό Hit Man. Με βάση αυτά τα στοιχεία  θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς ο Σ. Κασσελάκης ως οικονομικός Hitman θα μπορούσε να αξιοποιήσει την επαγγελματική του εμπειρία στα ελληνικά κόκκινα δάνεια. Είναι δημαγωγικό να κατακρίνεις το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα της ελεύθερης οικονομίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για να πετύχεις