Προβληματισμοί για το τι μας ξημερώνει – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Ζητούν την ψήφο μας οι ίδιοι και οι ίδιοι, όμως τα αποτελέσματα και τα δεδομένα των κομμάτων και πολιτικών ηγεσιών είναι προκλητικά πενιχρά. 

 

ΑΝΕΡΓΙΑ: Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Στο 11,6% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι 12,9% τον Δεκέμβριο 2021. Το Νοέμβριο του 2020 η ανεργία ήταν στο 16.2%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.5%). Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 15,6%, και στους άνδρες σε 8,3% τον Δεκέμβριο 2021. Στις ηλικίες 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 28,9%, και στις ηλικίες 25-74 ετών σε 10,7% τον Δεκέμβριο 2021. Η ανεργία τόσο των νέων, όσο και των γυναικών είναι η μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη. Συμπέρασμα: Είναι εμφανές ότι οι πολιτικές μας ηγεσίες δεν έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας. Είναι απαραίτητη η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι διαχρονική. Ακόμα και πριν από την εμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλεπικοινωνίες και αλκοολούχα ποτά. Συγκεκριμένα σε περιβάλλον γενικευμένου πληθωρισμού, οι τιμές στην Ελλάδα αφενός ανεβαίνουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες, και ακόμη κι αν υπάρξει αποκλιμάκωση οι τιμές δεν επιστρέφουν ή επιστρέφουν πολύ δύσκολα στα προ των ανατιμήσεων επίπεδα. H ακρίβεια και οι σφοδρές ανατιμήσεις σ’ όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα εισοδήματα και στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ένας στους δύο πολίτες (52%) περιόρισε τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι το βασικό συναίσθημα που δηλώνουν ότι νιώθουν οι καταναλωτές σε σχέση με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα (37%). Περίπου ένας στους πέντε καταναλωτές (22%) ηλεκτρικού ρεύματος και ένας στους  τέσσερις καταναλωτές (25%) θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς. Επίσης το 70% δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις δαπάνες ένδυσης–υπόδησης και τις δαπάνες ψυχαγωγίας και ταξιδιών. Συμπέρασμα: Η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι διαχρονική και ορισμένοι την εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάτω από την προστασία του κράτους.

 

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ: Πολλά ειπώθηκαν επί δεκαετίες από πρωθυπουργούς και προέδρους κομμάτων και από επιφανείς πολίτες, αλλά όλοι αναρωτιόμαστε,  τι πέτυχαν μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις και Αντιπολιτεύσεις; Η Ελλάδα, στην λίστα του ΟΗΕ, βρίσκεται στην 58η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες του πλανήτη με σκορ 49/100 (δηλαδή στη μέση της κλίμακας όπου το σκορ 0 σημαίνει απόλυτη διαφθορά και το σκορ 100 απόλυτη καθαρότητα.Κατά την ταπεινή μου άποψη το όλο θέμα της Διαφθοράς-Διαπλοκής σχετίζεται περισσότερο με βαθιά ριζωμένες στάσεις όλων μας στις μεταξύ μας συναλλαγές και με τις δοσοληψίες με το επίσημο κράτος και τους φορείς του και λιγότερο με συγκεκριμένα στελέχη των πολιτικών κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Επιπρόσθετα, εμείς οι Έλληνες διακρινόμαστε για την σχιζοειδή συμπεριφορά μας τη μια στιγμή να κατηγορούμε το αδηφάγο, σπάταλο, φορολογικό και απρόσωπο κράτος και την άλλη να εκλιπαρούμε μέσα από θεσμοθετημένα κομματικά όργανα και φορείς αυτό το κράτος να προσλάβει εμάς ή τα παιδιά μας. Με αυτές τις διαπιστώσεις δεν στοχεύω στην αναίρεση του κοινωνικού κόστους που προκαλεί η διαφθορά στο Δημόσιο βίο μας, αλλά μάλλον στην συνειδητοποίηση ότι για να εξυγιανθεί ο Δημόσιος βίος χρειάζεται πρώτιστα να δεχθούμε όλοι μας το βαθμό της συμμετοχικής μας ενοχής στα κακώς κείμενα. Συμπέρασμα: Είναι πλέον καιρός να ξεκινήσει μια υπερβατική διεργασία από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θα στοχεύει όχι μόνο στην απάλειψη του αρνητικού αλλά στον εντοπισμό και τη βελτίωση του θετικού. 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα κυμαίνεται από ουδέτερη έως αρνητική. Πιο συγκεκριμένα, το 39% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε τελευταία έρευνα αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών τους παραμένει στα ίδια επίπεδα ή μειώθηκε με μόνη εξαίρεση τις τουριστικές επιχειρήσεις. Συνολικά, ουδέτερες τάσεις καταγράφονται σε ότι αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης το επόμενο εξάμηνο, με τις θετικότερες εκτιμήσεις να καταγράφονται στην Αττική, στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, στον κλάδο των κατασκευών και στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Απαισιοδοξία επικρατεί, σε σχέση με την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, καθώς το 36% των ερωτηθέντων αναμένουν μείωση της ρευστότητας κατά το επόμενο εξάμηνο, έναντι μόλις 14% που αναμένουν ενίσχυση της ρευστότητας.Αρνητική εικόνα καταγράφεται και σε σχέση με την εξέλιξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς το 54% προβλέπει δυσμενέστερη κατάσταση το επόμενο εξάμηνο (ήτοι αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων), έναντι μόλις 12% που διαβλέπουν βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο τους (λιγότερες επισφάλειες και πτωχεύσεις). Βαθιά απαισιόδοξες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις για το εγγύς μέλλον της οικονομικής κατάστασης της χώρας, καθώς το 56% θεωρούν ότι αυτή θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο εξάμηνο, έναντι μόλις 14% που προβλέπουν ότι θα βελτιωθεί, ενώ το 23% δεν αναμένουν ιδιαίτερη μεταβολή. Ελλείψεις πρώτων υλών ή προϊόντων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν το 37% των επιχειρήσεων, φαινόμενο εντονότερο στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίησης/βιομηχανίας και των κατασκευών, στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Σε εκείνες τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 1-5 εκατ. ευρώ, η μέση αύξηση που αναφέρουν οι επιχειρήσεις, στο κόστος των πρώτων υλών ή προϊόντων, φτάνει το 40%. Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους κατά το επόμενο εξάμηνο προβλέπουν περίπου οι μισές (49%) επιχειρήσεις, με την εντονότερη τάση αύξησης τιμών να καταγράφεται στον τομέα του εμπορίου. Συμπέρασμα: Οι πολιτικοί μας δεν έχουν κάνει καλές οικονομικές αναλύσεις και τοποθετήσεις.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θωρακισμένες τράπεζες και τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει. Απόδειξη η Lehman Brothers Bank το 2008, η Silicon Valley Bank το 2023 και η Credit Suisse το 2023. Οι Ελληνικές τράπεζες εκτιμώ ότι παρουσιάζουν εικονικούς ισολογισμούς και με εισοδήματα από την τοκογλυφία και τα ΑΤΜ προκειμένου να δημιουργούν cash-flow (σε κάθε συναλλαγή των Debit και Credit καρτών, και όχι μόνο, κρατάνε 1 και 2 ευρώ). Ο Έλληνας δεν αποταμιεύει. Γιατί 185 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικών κεφαλαίων (από τις ελληνικές καταθέσεις συν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των ξένων ομολόγων) έχουν επενδυθεί σε ομόλογα των ξένων κυβερνήσεων; Δηλαδή δανείζουν ξένες κυβερνήσεις και τράπεζες αντί να επενδύουν στην Ελληνική οικονομία. Ενα δυνατό κρυολόγημα στην Ευρώπη θα σημάνει θανατηφόρα πνευμονία για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι ένα άχυρο στον ορίζοντα της μεγάλης και διογκούμενης τραπεζικής μαφίας στον κόσμο. Οι τράπεζες μας βλέπουν ως θηράματα και οχι ως πολίτες. Συμπέρασμα: Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις των Ελλήνων Τραπεζιτών (Γιάννης Στουρνάρας Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλης Ψάλτης Διευθύνων σύμβουλος/Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων σύμβουλος/Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς Διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας) ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. 

 

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ξένος παράγων, ο παράγων Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ξένα Funds, οι οικονομικές δυναστείες, οι πολιτικές οικογένειες της χώρας έχουν φτάσει την Ελλάδα στο σημείο μηδέν. Το οργανωμένο έγκλημα πιέζει την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα στους παραπάνω παράγοντες ο Έλληνας έχει να αντιμετωπίσει τον αστάθμητο παράγοντα της SingularLogic, της οποίας ο εκλογικός αλγόριθμος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορεί να κόψει από 0,5% μέχρι 1% μονάδες. Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική κυρίως για τα πολιτικά κόμματα που δεν μπήκαν ή δεν ξαναμπηκαν στην βουλή όταν έφτασαν στο 2,95 γιατί τους έκοψαν το 0,5 και τους πέταξαν έξω από το κοινοβούλιο. Μάλλον κάτι τέτοιο θα συμβεί και σε αυτές τις εκλογές προκειμένου να μην τους χαλάνε την σούπα. Συμπέρασμα: Το Ελληνικό κράτος είναι βαθιά χειραγωγημένο από τους λίγους διεφθαρμένους.   

 

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ: Διαφαίνεται ότι στήνονται και προωθούνται σενάρια συνεννόησης, συνεκμετάλλευσης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συμπέρασμα: Η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023:

1) Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη.

2) Συγκυβέρνηση Βαρουφάκη, Ανδρουλάκη και Τσίπρα.

3) Υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, ή Προκόπη Παυλόπουλο, ή Γιάννη Στουρνάρα.

4) Αν το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ λάβει μέρος στις εκλογές του 2023 τότε θα είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

 

Γεώργιος Αρδαβάνης – 06/04/2023

 

 

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *