Η Ελλάδα μπορεί να γίνει καλύτερη την περίοδο 2024-2028, αν … – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Οι σημερινές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται κυρίως στην αγορά ακινήτων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, αγορά μετοχών, κατασκευή γραφείων, δηλαδή επενδύσεις σε ντουβάρια. Σίγουρα οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι παραγωγικές και δεν είναι μακροπρόθεσμες. Η πορεία της Ελληνικής οικονομίας δείχνει μεγάλη ανεργία, αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, αύξηση των φόρων, μείωση των Ελληνικών εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών και του κρατικού χρέους.

 Οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα όπως διαχειριστικές ικανότητες, γεωπολιτικές γνώσεις, διπλωματικές και διαπραγματευτικές ικανότητες, πατριωτισμό, και επαγγελματικές εμπειρίες. Οι ηγέτες των πολιτικών μας κομμάτων μιλούν για το πως θα αναπτύξουν την οικονομία της χώρας αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις κομματικές τους οφειλές στις τράπεζες (περίπου 800 εκ. ευρώ οφείλουν το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ). Επίσης δίνουν υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών και επιδόματα μέσω δανεικών. Αλήθεια πως θα φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών.

 Είναι καιρός να αναλάβουμε οι Έλληνες ψηφοφόροι τις ευθύνες μας. Οι Έλληνες ψηφοφόροι παραμένουν απλοί θεατές μιας άγονης αντιπαράθεσης και ανεπάρκειας στον πολιτικό λόγο μεταξύ των πολιτικών. Αντί να αντιπαραβάλλουν πολιτικές θέσεις, σχέδια και προγράμματα χρησιμοποιούν κάθε είδους χτυπήματα κάτω από την μέση  εναντίον των αντιπάλων τους. Ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι τόσο αδαής που δεν ενδιαφέρεται να μάθει από που θα χρηματοδοτηθούν τα διάφορα προγράμματα, ή πως θα υλοποιηθούν οι ασαφείς υποσχέσεις των πολιτικών τους αντιπροσώπων περί ανάπτυξης. Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κακοστημένο σόου για τις εντυπώσεις. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τι επιφυλάσσει για την πατρίδα μας η επόμενη ημέρα και πως θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση μας τις πολλαπλές κρίσεις, σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σταθερότητας που περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επομένως τα εκλογικά κριτήρια των ψηφοφόρων, αν και υπάρχει μεγάλη πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για τα κόμματα και τις θέσεις των, είναι χαμηλής ποιότητας. 

 Η Ελλάδα μας μπορεί να γίνει καλύτερη στην διάρκεια της περιόδου 2024-2028 αν υλοποιηθούν τα εξής:

1.       Θεμελίωση ενός πραγματικού παραγωγικού οικονομικού μοντέλου. Μακροχρόνιες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, την βιομηχανία και τις καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο την αυτάρκεια και την σημαντική μείωση των εισαγωγών κατά 100 δισ. ευρώ.

2.       Εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών πόρων (υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο, λιγνίτες σε συνδυασμό με την πράσινη ενέργεια).

3.       Ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και αντικατάσταση του 30% των αμυντικών μας εισαγωγών με Ελληνικά προϊόντα. 

4.       Αύξηση των εξαγωγών μας στο 100% του ΑΕΠ.

5.       Μείωση της ανεργίας στο 5%.

6.       Μείωση του πληθωρισμού στο 5%.

7.       Αξιόπιστη πολιτική πρόληψη και καταπολέμηση των λαθρομεταναστών και των διακινητών τους.

8.       Μείωση του Δημόσιου Χρέους στο 90% του ΑΕΠ.

9.       Προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας. 

10.   Αναβίωση και ανάπτυξη των Ελληνικών Ναυπηγείων στην Ελλάδα και την παροχή προστιθέμενης αξίας στον Ελληνικό εμπορικό και πολεμικό μας στόλο.

11.   Αύξηση των τουριστικών εσόδων στα 100 δισ. ευρώ από την επέκταση του τουρισμού στο 12μηνο.

12.   Αύξηση του Ιατρικού Τουρισμού.

13.   Αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα με αξιοκρατικές αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. 

14.   Ενεργοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και αύξηση των κρατικών φορολογικών εσόδων.

15.   Στήριξη των οικονομιών των τοπικών Δήμων και κυρίως των μεγάλων πόλεων στην Ελληνική επικράτεια για να γίνουν βιώσιμες πόλεις οι οποίες θα ενθαρρύνουν την κινητικότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. 

16.   Κοινωνική και ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα της υγείας με άριστη στελέχωση, μοντέρνα νοσοκομεία και εξοπλισμό.

17.   Κοινωνική και ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα της παιδείας με άριστη στελέχωση, μοντέρνα, και υγειονομικά ασφαλή σχολεία με καινοτόμο εξοπλισμό. Αύξηση των καινοτόμων πρότυπων γυμνασίων και λυκείων.  

18.   Ανάπτυξη της ποιότητας και της ασφάλειας της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας.

19.   Δωρεάν προληπτικές και μη προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες. 

20.   Αύξηση των μισθολογικών απολαβών του αγροτικού, εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.

21.   Αύξηση των ταχυτήτων Ίντερνετ. Δωρεάν Ίντερνετ σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

22.   Εξοικονόμηση της ενέργειας και περιβαντολογική διαχείριση των αποβλήτων.

23.   Εθνικό πρόγραμμα αναδάσωσης της χώρας με 100 εκατ. δέντρα.

24.   Η απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να γίνεται ταχύτατα και οι αποφάσεις να εκτελούνται σε ορίζοντα όχι αργότερα από τρεις μήνες.   

25.   Ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαιδευτικής μας εκπαίδευσης με καινοτόμες τεχνολογίες και προσωπικό, και την παροχή προγραμμάτων (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) φοίτησης σε αλλοδαπούς στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία στην Αγγλική γλώσσα. Συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια (MIT, CALTech, Berkeley, Imperial College ….) και άνοιγμα παραρτημάτων και καινοτόμων εργαστηρίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τεχνολογιών σε τομείς αιχμής και καινοτόμες εφαρμογές στην έρευνα και την παραγωγή. Τα Ελληνικά πανεπιστήμια και οι στρατιωτικές μας ανώτατες σχολές πρέπει να διεκδικήσουν την εξωστρέφεια και να προσελκύουν και να εκπαιδεύουν τους επιστήμονες και τους ηγέτες της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου.

26.   Αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε αγορές και υπηρεσίες και τερματισμό στην αισχροκέρδεια.

27.   Καταπολέμηση της ακρίβειας και της εκμετάλλευση των ασθενέστερων. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 5%.

28.   Καταπολέμηση της βίας με την αστυνομία στις γειτονιές και στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

29.   Καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος με την παροχή επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της οικογένειας.

30.   Στήριξη και προώθηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.  

31.   Ενίσχυση των αμυντικών μας δαπανών στο 5% επί του ΑΕΠ.

32.   Επέκταση της γεωπολιτικής υπεραξίας της Ελλάδας στην ΝΑ πτέρυγα της Μεσογείου, το Αιγαίο και στα Βαλκάνια 

33.   Επανασύσταση και ενίσχυση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου.

Georgios Ardavanis – 28/06/2023

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *