Αποτυχημένα Κομματικά Στελέχοι διεκδικητές για τις Δημαρχίες – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα είναι στα πρότυπα της πόλωσης των εθνικών εκλογών. Κατά βάση κομματικοί σχηματισμοί και αποτυχημένοι πολιτικοί ή βουλευτές θα διεκδικήσουν τους μεγάλους δήμους στην ελληνική επικράτεια. Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους υποψήφιους θα αναπαράγουν την κεντρική πολιτική σκηνή μεταφέροντας τις χειρότερες πλευρές της όπως είναι η πόλωση, τα ψέματα και ο διχασμός. 

Οι περισσότεροι υποψήφιοι κατά κανόνα είναι παιδιά των κομμάτων και επαγγελματίες πολιτικοί χωρίς επαγγελματικές εμπειρίες εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Πολλοί από τους υποψήφιους δεν κατέχουν ούτε τα προβλήματα, ούτε την γεωγραφία του τόπου που θέλουν να διοικήσουν. Απλούστατα χρησιμοποιούν τα πολιτικό κόμμα για βιοπορισμό και επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ψήφοι τους προέρχονται από την στήριξη των κομμάτων τους και την επαφή τους με μικρότερα τοπικού χαρακτήρα πελατειακά δίκτυα τα οποία κινητοποιούν τους ελάχιστους ψηφοφόρους τους στη βάση των μικρο-συμφερόντων και των ξύλινων ιδεολογιών τους που συνήθως απέχουν από τις πραγματικές συλλογικές ανάγκες των κατοίκων των δήμων. 

Τα τελευταία 50 χρόνια έχω διαπιστώσει ότι κανένας δήμαρχος δεν είχε την κατάλληλη εργαλειοθήκη προκειμένου να πετύχει πραγματική ανάπτυξη σε μια μεγάλη πόλη. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλάνε για την καθαριότητα, για τα πεζοδρόμια και τα παρτέρια, καθώς και για άλλες ομιχλώδεις ψευτο-προτάσεις, τις οποίες οι αριστεροί τις έχουν βαφτίσει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ, αλλά κανένας τους δεν μιλάει για την συνύπαρξη των βιομηχανικών, τουριστικών, και αγροτικών δραστηριοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί η οικονομική ανάπτυξης και η πρόοδος μιας πόλις. Με απλά λόγια τόσο οι παλιοί όσο και νέοι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι τους δεν διαθέτουν τα εργαλεία και τα κότσια προκειμένου να δημιουργήσουν την οικονομική επανάσταση της πόλης που εκπροσωπούν. Το μυστικό των επιτυχημένων δημάρχων στις ΗΠΑ συνδέεται ακριβώς με τη δυνατότητα οργάνωσης και ανάπτυξης πλατφορμών προσέλκυσης επενδυτικών ομίλων, τουριστών, μεγάλων αθλητικών ή καλλιτεχνικών γεγονότων με  εθνική και παγκόσμια εμβέλεια, ακόμη και επενδύσεων σε τεχνολογίες υψηλής καινοτομίας στα τεχνολογικά τους πάρκα. Απλούστατα δεν τρέχουν μόνο για την απορρόφηση κάποιων διαθέσιμων αναπτυξιακών πόρων. Η ελεημοσύνη δεν φέρνει την ανάπτυξη. 

Πρόσφατα διάβασα τις συνεντεύξεις των υποψηφίων Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χάρη Δούκα (ΠΑΣΟΚ) για τον Δήμο της Αθήνας. Ο κύριος Ζαχαριάδης σύμφωνα με το βιογραφικό του δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται αποκλειστικά με την πολιτική και το ΣΥΡΙΖΑ από την ηλικία των 18 ετών. Όταν ακούς κάποιον λέει ότι “η πόλη χρειάζεται εναλλακτική προοδευτική πρόταση” (χωρίς να προσδιορίζει λεπτομερώς ποια είναι η προοδευτική πρόταση) και ότι “η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κατεξοχήν πεδίο μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών” αυτόματα σε αναγάγει στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο απέτυχε οικτρά στις εθνικές εκλογές και έτσι οικτρά θα αποτύχει και ο κύριος Ζαχαριάδης.

Ο κύριος Δούκας σίγουρα ακούγεται πιο συνετός στον λόγο του αλλά δεν έχει σχέση με την πρακτική του αντικειμένου. Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο κύριος Δούκας “σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στις διαδικασίες μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης διάδρασης. Ο κύριος Δούκας διαθέτει θεωρητικές γνώσεις και ειδίκευση στην μοντελοποίηση για την ενεργειακή και κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Δυστυχώς τόσο τα οικονομικά όσο και τα περιβαντολογικά μοντέλα στην πλειοψηφία τους αποτυγχάνουν γιατί κανένας δεν μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια το βάρος των μεταβλητών που χρησιμοποιούν καθώς και τις συνθήκες που διαμορφώνονται από διάφορες φυσικές και τεχνητές αιτίες. Ο κύριος Δούκας θέλει “η Αθήνα να βρει ξανά την ταυτότητα της.” Αλλά δεν μας λέει πως θα καθαρίσει την Αθήνα από την βρωμιά, την εγκληματικότητα, και τους παράνομους μετανάστες που μαστίζουν τις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης. Δεν μας λέει πως θα εξοικονομήσει χρήματα και πως θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων. Δηλαδή, πρακτικές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα.

Και οι δύο υποψήφιοι δεν διαθέτουν πρακτικό όραμα για την Αθήνα ούτε τις απαραίτητες ηγετικές και διαχειριστικές ικανότητες που απαιτείται να έχει ένας δήμαρχος μιας ιστορικής πρωτεύουσας. Δεν έχουν διοικήσει ούτε μια μικρή κοινότητα ή χωριό. Για παράδειγμα κανείς από τους υποψήφιους δεν λέει πως θα αυξήσει τα έσοδα της πόλης ή πως θα αποκαταστήσει την οικονομική δραστηριότητα και την ευχέρεια στην πόλη. Χωρίς την οικονομική ανάπτυξη της πόλης δεν μπορείς να διατηρήσεις την καθαριότητα στα πάρκα και στους δρόμους καθ΄όλη την διάρκεια του έτους. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη της πόλης δεν μπορεί ένας δήμος να επιδιορθώσει τα σπασμένα πλακάκια στους πεζόδρομους, τις λακκούβες στους δρόμους και το παραμελημένο πράσινο.

Και οι δύο ανωτέρω υποψήφιοι θέλουν να αναλάβουν το τιμόνι του δήμου Αθήνας και να την ξανα-σχεδιάσουν μαζί με τους κατοίκους της πόλης, υποθέτω μέσα από τα διάφορα δημοτικά συμβούλια τα οποία τα απαρτίζουν ηθοποιοί, αθλητές, δίκτυα, δημοσιογράφοι, γκουρού του πολιτισμού, και κομματικά βαρίδια. Όλοι οι παραπάνω το μόνο που θέλουν είναι να ξοδέψουν χρήματα αλλά δεν γνωρίζουν πως αυτά τα χρήματα θα παραχθούν. Τέτοιοι σχεδιασμοί θέλουν πάνω από τέσσερα χρόνια, και τα περισσότερα από αυτά χάνονται στον διάλογο ο οποίος δεν τελειώνει ποτέ. Σε τέσσερα χρόνια δεν μπορείς να υλοποιείς ανύπαρκτα σχέδια σε συνδυασμό με το ελληνικό ράβε-ξήλωνε σε ένα σκηνικό από παρεμβάσεις εδώ και εκεί μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές.   

Σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω ένα παράδειγμα εξαιρετικής δημοτικής αρχής. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στον Πειραιά, έχω σπουδάσει και ζήσει στις ΗΠΑ για περίπου 40 χρόνια. Πρόσφατα μετακόμισα μόνιμα από το Παρίσι στο Πήλιο. Έτσι τυγχάνει  να ξοδεύω αρκετές ώρες στην πόλη του Βόλου. Ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, έχει κατορθώσει να μετατρέψει τον Βόλο σε μια εντυπωσιακή πόλη. Η πόλη είναι καθαρή, με σωστή σηματοδότηση (με έργα ή χωρίς έργα στους δρόμους), με ανεπτυγμένο αθλητικό και πολιτιστικό τουρισμό. Η πόλη διαθέτει περιφερειακούς δακτύλιους για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Όλοι στον Βόλο είναι με το χαμόγελο στα χείλη, και όλοι μπορούν να δουν τον δήμαρχο τους στους δρόμους μαζί με τα συνεργεία ή και μόνο του να τρέχει με ενδιαφέρον για την ευεξία και την ασφάλεια των Βολιωτών. Ότι κάνει και ότι παράγει ο Αχιλλέας Μπέος καθιερώνεται και βρίσκει ανταποδοτικότητα από την κοινωνία της πόλης. Ο Αχιλλέας Μπέος είναι πρακτικός άνθρωπος και γνωρίζει ποια είναι η ταυτότητα μιας σύγχρονης πόλης, καθώς και τα κυρίαρχα θέματα βιωσιμότητας της, κι αυτό γιατί έχει δουλέψει στην ζωή του. Κάτω από την ηγεσία του Αχιλλέα Μπέου, επί δύο τετραετίες, έχει αποδείξει ως δημοτική αρχή ότι είναι αποτελεσματική, αποδοτική, ίση για όλους, σύγχρονη, και καινοτόμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομικής κινητικότητας, της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας, της ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής, και της εξοικονόμησης της ενέργειας μέσω της ανάπτυξης των υποδομών του Βόλου και σε συνδυασμό με τις διοικητικές και τις τεχνικές καινοτομίες της δημοτικής αρχής. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της εικόνας του Βόλου. Πιστεύω ότι η  Αθήνα θα χρειαζόταν ένα δήμαρχο σαν τον Αχιλλέα Μπέο, ώστε να μπορέσει αυτή η ιστορική πόλις να αναπνεύσει, να καθαρίσει και να ευημερήσει.  

 

 

Georgios Ardavanis – 15/08/2023

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *