Δανειζόμαστε και Καταναλώνουμε Περισσότερα από όσα Παράγουμε – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Να υπενθυμίσω ότι από το 1964 επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου είχε αρχίσει η μακρόχρονη πορεία της Ελλάδας προς τον υπερδανεισμό προκειμένου να γίνονται γενναιόδωρες παροχές από πλούτο που δεν παρήγαγε η Ελλάδα, αλλά που μας χορηγούσαν οι γενναιόδωροι δανειστές μας. Συνεργός, αν και απρόθυμος, ήταν ο τότε υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έτσι από τη δεκαετία του 60 οι πολιτικοί μας έχουν βάλει στο καλούπι να δανειζόμεθα από το εξωτερικό προκειμένου να εξωφλούμε τα χρέη μας προς το εξωτερικό. Η πατρίδα μας έφτασε στο αδιέξοδο με τον συνεχή δανεισμό και με την μη παραγωγική αξιοποίηση του. Όσοι πολιτικοί είναι σώφρονες αξιοποιούν αυτά τα δάνεια σε συνδυασμό με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας προκειμένου να σηματοδοτήσουν την πραγματική ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου.

Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν βάζει μυαλό και συνεχίζει να θεοποιεί τους εθνοπατέρες μας  και να χαλάει περισσότερα απ’ ότι παράγει. Σήμερα το δημόσιο χρέος μας έχει ανέλθει σε 401 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 135 είναι προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και 20 δισεκατομμύρια προς Funds, ενώ άγνωστο είναι το ύψος του χρέους μεταξύ των ιδιωτών (λένε ότι αυτό υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η επικείμενη επενδυτική βαθμίδα αν και αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη χώρα και την οικονομία μας, παρ’ όλα αυτά δεν λύνει αυτόματα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί η αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας δεν μειώνει απαραίτητα το κόστος δανεισμού, ούτε τον όγκο του κρατικού χρέους. Η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βρίσκονται σε αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τόσο τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και το δυσθεώρητο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που προβλέπεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ως και το 2026. Επομένως η οικονομική εικόνα της Ελλάδας παραμένει ζοφερή. 

 

Παρατήρηση: Αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις, θέλω να επισημάνω, ότι μέχρι σήμερα αυτές εξαντλούνται στους τομείς του Real Estate, και τον χρηματοπιστωτικό, δηλαδή επενδύσεις χωρίς προστιθέμενη αξία και παραγωγικό αποτύπωμα.   

               

Georgios Ardavanis – 23/08/2023

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *