Ο Πατέρας του Εκσυγχρονισμού της Μεταπολίτευσης ήταν Αντιστασιακός, Δολοπλόκος, Φιλόπατρις, Εκσυγχρονιστής ή Φιλότουρκος; – Γεώργιος Αρδαβάνης (Ph.D.)

Delivering The Highest Quality Fabrics

Πατέρας του εκσυγχρονισμού στην Ελληνική μεταπολίτευση θεωρείται ότι ήταν ο Κώστας Σημίτης.

Προσωπικά, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αντιστασιακό τον Κώστα Σημίτη ο οποίος κρυβόταν στην Γερμανία όπως και άλλοι πολιτικοί της μεταπολίτευσης (Α. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Τσοχατζόπουλος, κ.ά.). Στο δικό μου βιβλίο, κάποιος θεωρείται ότι προβάλλει ενεργή αντίσταση απέναντι σε κάποια εξουσία οργανωμένης μορφής όταν παλεύει μέσα στην ίδια την χώρα του και όχι έξω από την χώρα του (Αλέξανδρος Παναγούλης).

Ο Κώστας Σημίτης ενήργησε ύπουλα και με δολοπλοκία μέσα στο ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου. Ύπουλα και μεθοδικά οργάνωσε την δική του ομάδα για να μη τον ξαποστείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα του έκανε σαμποτάζ. Επίσης στην ψηφοφορία για την πρωθυπουργία κόντρα στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη, κέρδισε ύστερα από ύπουλη συνεννόηση με την Μαργαρίτα και τον Γιωργάκη Παπανδρέου. Επίσης έδωσε παράνομα υπηκοότητα σε Ρωσοπόντιους τους οποίους μετέφερε μέσω αέρα και θάλασσας για να ψηφίσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα αποδείχθηκε ότι είχαν μεταφέρει περίπου 90.000 άτομα, (η επιχείρηση είχε στοιχίσει περίπου15 με 20 δις). Θα μπορούσε ο εκλογικός του αντίπαλος Κώστας Καραμανλής να τον τσακίσει, αλλά σιώπησε.

Ως τεχνοκράτης πιστεύω ότι ο Κώστας Σημίτης δεν θεωρείται εκσυγχρονιστής γιατί δεν υπήρξε πρόδρομος ή μεταρρυθμιστής κάποιας οικονομικής ή βιομηχανικής επανάστασης στην διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Επίσης δεν ενεργοποίησε καινοτομίες ή νέες αντιλήψεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της καλυτέρευσης της ζωής των Ελλήνων, καθώς επίσης και της ενδυνάμωσης της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό. Το μόνο που έκανε ήταν να κτίσει ντουβάρια με ευρωπαϊκά κεφάλαια, τα οποία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα άφησαν να ρημάξουν ανεκμετάλλευτα. Επίσης στην περίοδο της διακυβέρνησης του, αύξησε το δημόσιο χρέος από 100 σε 180 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα αρκετά πάνω από τα 200 δισ. με βρώμικα χρηματοοικονομικά κόλπα (Repos και παρόμοια)  εμείωσε το πραγματικό χρέος της χώρας για να βάλλει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, τα οποία όμως επλήρωσε μετά η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ας θυμηθούμε επίσης τις εκλογές του 2000 όπου ο Κ. Σημίτης κέρδισε με απάτες. Θυμάμαι τις προσπάθειες και τις παράνομες ενέργειες Τραπεζών, που καλούσαν τους επιχειρηματίες να πάρουν δάνεια για αγορές ιδίων μετοχών και να ανέβει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε να δώσει προσδοκίες στους μικρομετόχους για να τον ψηφίσουν, που μετά τους κατέστρεψε. Μέσω του Χρηματιστηρίου ο Κώστας Σημίτης με τον υπουργό του Γιάννο Παπαντωνίου πήραν από τους Έλληνες ότι είχαν και δεν είχαν και αφού τους κατέστρεψαν τους έστειλαν στην απόγνωση και στην αυτοκτονία.   

Εκσυγχρονιστής με όρους πολιτικούς δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον Έλληνα γιατί απλούστατα ο πολιτικός εκσυγχρονισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όχημα διάδοσης μιας ιδέας για να παραχθεί ένας νέος πολιτικός χάρτης, με σκοπό τα πολιτικά κόμματα να διευρύνουν την εκλογική τους βάση, να παραμερίσουν σε έναν βαθμό το πολιτικό και ιδεολογικό αποτύπωμα με το οποίο τους γνώρισε ο κόσμος και να μιλήσουν σε άλλα εκλογικά ακροατήρια. Αυτό προσωπικά το μεταφράζω ως πολιτική χειραγώγηση και δημαγωγία.    

Ο Κώστα Σημίτης δεν ήταν φιλόπατρις γιατί όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ως πρωθυπουργός μας ξεφτίλισε με τα Ίμια, και μας οδήγησε στις γκρίζες ζώνες. Ύπουλος όπως πάντα, απέφυγε τις ευθύνες και τις μετέφερε στους άλλους. Άφησε τον Πάγκαλο να κάνει διαπραγμάτευση και να «πάρει την σημαία ο αέρας». Επιπλέον ευχαρίστησε τους Αμερικάνους στη Βουλή και από τότε υπέγραφε ότι του έγραφαν. Έτσι υπέγραψε τις συνθήκες στην Μαδρίτη και το Ελσίνκι. Συμπλήρωσε την πολιτική του αθλιότητα με την προδοσία του Οτσαλάν και πάλι ύπουλα τα έριξε στον Πάγκαλο.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν και παραμένει φιλότουρκος γιατί μαζί με τον υπουργό του Γιώργο Παπανδρέου και τον Χρήστο Ροζάκη διαπραγματεύονταν παραχωρήσεις στα χωρικά μας ύδατα και στην ΑΟΖ. Επίσης πίεσε την Κύπρο επί Ρολάνδη να μετατοπίσει το ακραίο δυτικό της σημείο ανατολικά, με αποτέλεσμα να μειωθεί η Κυπριακή ΑΟΖ και να ματαιωθεί η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν όλα τα παραπάνω, ως πρωθυπουργός στην διάρκεια της ελληνικής μεταπολίτευσης (1996-2004).

 

Georgios Ardavanis – 11/12/2023

Tags :
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *